Facebook apps blokkeren, permissies bekijken en event invites weigeren

Omdat ik er zelf al mee geconfronteerd werd, en omdat nog veel meer anderen er in mijn stream hierover klagen, heb ik even een korte blogpost gemaakt, met enkele screenshots, hoe de vervelende apps uit je stream te houden, hoe je profiel info beter te beschermen tegen apps en hoe de ergernis van spammende “vrienden” te minimaliseren.

(Klik op de screenshots als je een grotere versie van het beeld wil zien)

App verzoeken, Event uitnodigingen etc..

Eerst en vooral kan je zo’n verzoek direct verwijderen dmv het pijltje rechtsboven (verschijnt als je met de muis naar rechterbovenhoek van het verzoek gaat.
Je kan kiezen om het bericht te verbergen, het bericht als spam aan te duiden, de updates van die “persoon” te prioritiseren of niet (all-most-important updates), te unsubscriben van alles of enkel bep. dingen, of.. zoals ik wel es doe van een specifieke app zoals hier Spotify..

faceboook privacy block in stream

Maar je kan dit nog verder beheren allemaal, ook als je niet pas een verzoek hebt gehad..

Event Notificaties

Als je een event joined, gebeurt het ook vaak dat je een notificatie krijgt, elke keer iemand een bericht post op de wall van het event. Zoals bv. in dit geval dat mensen hun verlanglijstjes voor Pukkelpop 2013 doorgeven, en ik, pas gejoin’ed lid hiervan constant (lees: elke minuut ongeveer) een notification van krijg. Klik daarom op de page van het event op de dropdown met het tandwiel, en klik op Turn off notifications. Done. Als je terug de meldingen wil ontvangen, klik opnieuw op het tandwiel en dan staat er ‘turn on notifications’ ipv off..

 

Facebook Privacy Settings

Klik op Privacy Settings bovenaan rechts (pijltje naar onder naast “Home” toont dropdown als je erop klikt). Op de pagina die je dan getoond wordt zie je een overzicht van je privacy settings (connecting, timeline etc.. ) en helemaal onderaan Blocked People and Apps > klik op Manage blocking.

En hier wordt het dus interessant, ik heb zo een aantal mensen hun invites geblockt omdat ik ze anders als spam had moeten aangeven ofzo.. (NOOT: Als ge iets organiseert dat specifiek voor een doelgroep is, nodig dan die doelgroep uit, en NIET UW HELE FB vriendenlijst, 10 keer op 2 weken…).

En dus ook apps zoals MijnVerjaardagen etc.. kan je zo makkelijk blokkeren.
Gedaan met de zever. En bij dezen nog eens een oproep, het heeft geen zin om constant je hele vriendengroep voor “alles” uit te nodigen, niet om velden te komen omploegen, mee de mobster te komen uithangen of te komen knuffelen in een bos met grote dieren. En lees welke rechten je een app geeft vooraleer het in jouw plaats je hele vriendenlijst spamt.

Blokkeer FB apps, event invites, users etc..

UPDATE:

Vandaag rolde Facebook een duidelijker icoon uit naast je naam rechtsboven, een slotje, dat in feite een shortcut is naar je privacy instellingen. De drie voornaamste worden onmiddellijk in de dropdown getoond:

  • wie ziet wat ik post ?
  • wie kan me contacteren ?
  • hoe stop ik iemand die me lastig valt ?

en een link naar “meer settings” oa. bekijken van alle posts waarin je getagd bent (nu makkelijk jezelf uit meerdere foto’s untaggen), beperken van de groep die oudere berichten kan zien. En wie jou kan opzoeken op FB.

Meer info over de nieuwe manier van werken met de Privacy Settings lees je hier: http://www.facebook.com/about/details

Privacysettings

 

App Permissies voor Facebook

Voor je persoonlijke informatie nog verder te beschermen, niet enkel op Facebook, is er overigens een handige site MyPermissions.org.

 

Je hoeft niet in te loggen ofzo, je kan gewoon naar deze pagina surfen en een logo aanklikken (bv. Facebook). Als je ingelogd bent, wordt je onmiddellijk doorverwezen naar de pagina waar alle apps staan die je hebt toegestaan om je profiel te benaderen.

Op de Facebook App Settings page kan je zien welke apps iets kunnen zien van je Facebookprofiel of dingen op je stream zetten. En je kan die permissie terug intrekken, door het kruisje rechts (‘REMOVE’) of door de settings te bewerken (Edit) (Ik gebruik de engelstalige Facebook-versie.. vandaar de engelse screenshots)

 

Je kan ook je e-mail adres opgeven en dan krijg je maandelijks een mail die je eraan herinnert om eens schoonmaak te houden in de permissies die je de verschillende apps op de verschillende platformen hebt verleend. Met een eenvoudige link naar de pagina. MyPermissions werkt zoals de logo’s al aangeven ook voor andere platformen zoals Twitter, LinkedIn etc.. waar ook specifieke apps je kunnen helpen (of tegenwerken)..

Dit is zeker en vast geen “volledige” handleiding, maar beantwoordt voor velen de huidge vragen  al. Moesten er fouten instaan, nog vragen of opmerkingen zijn, gebruik het contactformulier onderaan.

grtz, Tom.

XHTML: You can use these tags: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>