IFTTT : If this, then that : automatiseer je digitale leven

IFTTT : Put the internet to work for you.

Sinds een paar jaar gebruik ik een webservice die misschien voor velen van jullie nog relatief nieuw is : IFTTT..

euh.. wat ?

IFTTT staat voor If This Then That, oftewel, Als Dit Dan Dat.

Met deze IFTTT tutorial wil ik even laten zien wat het is, hoe het werkt en wat je ermee kan doen

Het gaat hier eigenlijk over een webservice die twee andere webservices koppelt met een simpele regel: “als dit gebeurt, doe dan dat”.

Een webservice is letterlijk een webdienst, bv. uw Gmail, uw Facebook-account, uw Flickr of Instagram foto’s of uw Dropbox zijn allemaal voorbeelden van webservices. IFTTT noemt dit: kanalen.
Bijvoorbeeld: als ik een foto op Facebook post, wil ik die ook in Dropbox bijhouden.
of: als ik een interessante tweet zie en die favorite, wil ik die ook opslaan in een lijstje in Evernote

Het gaat dus telkens om een trigger (If This) en een eraan gekoppelde actie (Then That).

IFTTT noemt een koppeling een ‘recipe’, een recept, en er zijn er enkele duizenden van te vinden op hun site. Dit is vrij handig, je kan zo al bestaande koppelingen nemen en zelf activeren.

ifttt_explanation

IFTTT Kanalen (channels)

Je surft om te beginnen al eens naar de site ifttt.com, maakt een profiel aan, en klikt op de web-accounts die je wil koppelen. Je activeert ze als het ware.

IFTTT noemt dit “kanalen” of channels. Je ziet aan de iconen welke kanalen voorradig zijn, op het moment van schrijven 71, de populairste zijn zeker aanwezig, Gmail, YouTube, Flickr, Dropbox, Facebook, Twitter, Evernote, LinkedIn, Vimeo, Soundcloud, Instagram, WordPress, Storify, Tumblr noem maar op…
Of ook Date&Time, Weather, Stocks(aandelen), SMS etc.. (sms nog niet beschikbaar in België)

Vanaf dan kan je elk kanaal dat je geactiveerd hebt, koppelen aan een ander kanaal.

ifttt_channels

Een recept : Trigger > Reactie

Bv. Ik heb het kanaal Date&Time geactiveerd en mijn Facebook account.
Als de datum is 31/12 om 00:00, Dan plaats een facebook status update met volgende inhoud: “Gelukkig Nieuwjaar”
Dit heb ik zelf gedaan als test en werkt wonderwel. (Werkte zelfs 2 jaar achter mekaar :) ). Spaart je ook een berg SMS’en sturen overigens. Je hoeft letterlijk niets te doen.

IFTTT_recipe_DateTime_Facebook

In het voorgaande voorbeeld zie je hoe een recipe werkt, er zijn twee channels, nl. de datum en facebook, de trigger is de datum, de actie is de Facebook StatusUpdate. En een recept bevat ook ingredients, ingrediënten, zoals de inhoud van het Facebook-bericht dat we wilden posten. Stel dat we om 00:00u een e-mail wilden sturen, dan zouden de ingrediënten ondermeer de ontvangers, de onderwerpregel en de inhoud van de e-mail zijn. In de screenshot hieronder zie je trouwens ook dat je bv. een YouTube video kan meesturen met de statusupdate.

IFTTT_recipe_DateTime_Facebook_trigger_action

Een recipe maak je zelf aan, door simpel wat klikken en de nodige ingrediënten toe te voegen, of je kiest er één uit de lijst van recepten die andere mensen al hebben gemaakt en publiek beschikbaar hebben gemaakt.

Een IFTTT recept creëren

Laten we er es één aanmaken, ik ga ervan uit dat je de nodige channels al hebt geactiveerd. We gebruiken hier Instagram en Dropbox. Heb je deze accounts nog niet, maak ze dan best vooraf aan via de betreffende sites (of apps op uw smartphone).

STAP 1 : We klikken op “Create Recipe” in het  IFTTT dashboard
Er verschijnt in het groot ifthisthenthat, met this onderlijnd in het blauw, er wordt dus gevraagd de trigger te definiëren, oftewel de “als”-voorwaarde. Klik op this.

De lijst channels die voor ons beschikbaar is (uw channels/diensten dus) verschijnt, kies degene uit die je wil gebruiken. Ik kies hier voor Instagram (

STAP 2 : klik op instagram-logo, de grote camera

Je ziet dan de mogelijke triggers beschikbaar voor Instagram, nl. “a new photo by you”, “new photo by you tagged”, “new photo by specific user”, “new photo by anyone tagged”, “new liked photo”)
Vermits het mijn bedoeling is om de foto’s die ik verspreid via Instagram ook zelf te bewaren, kies ik voor de eerste trigger, “a new photo by you”.

STAP 3 : klik op “a new photo by you”.
Er dienen geen bijkomende settings gemaakt, dus :

STAP 4 : ik klik op de grote knop Create Trigger.

Deel 1 zit er dus op. “Als ik een nieuwe foto op Instagram post”..

Deel 2 is “dan moet er DAT gebeuren”.
Ik stel voor om die foto dan op te slaan in onze dropbox account. Heb je nog geen dropbox-account stel ik voor om die nu aan te maken.

je ziet opnieuw de grote ifthisthenthat, maar de this is al vervangen door het instagram logo, dus:

STAP 5 : we klikken op that en we kiezen dropbox uit de lijst die dan verschijnt. Opnieuw kunnen we kiezen uit 3 triggers,

STAP 6 : we kiezen de eerste “add file from URL”

We kunnen hierbij nog enkele zaken aangeven, zoals de file URL, file name etc en deze zelf invullen en/of laten genereren door de aanwezige ingredients, zoals sourceUrl en CreatedAt-datum.

En ook bv. de folder (in de dropbox-folder) waarin we de foto’s willen opslaan, bv. ifttt/instagram

STAP 7 : Create Action aanklikken en we zijn klaar.

If (Instagram-logo) then (Dropbox-logo)
met eronder : any new photo by tomhermans 1 → add file from URL to Tom Hermans’ Dropbox

Je kan verder nog een beschrijving invullen wil je nog verdere details over de recipe of over specifieke ingredients die je hebt toegevoegd/ingesteld, maar je kan ook

STAP 8 : Create Recipe klikken en je bent klaar.

In de lijst recipes komt deze nu ook bovenaan te staan, naast de recipe staan nog enkele knoppen om de recipe uit te zetten (tijdelijk), te verwijderen (definitief) of om te delen ( http://ifttt.com/recipes/52614 )
Onder de knoppen vind je ook info over wanneer deze recipe werd gemaakt, en de laatste keer dat ie werd getriggerd. Om dit even te demonstreren, maak ik even letterlijk een screenshot en post deze op instagram. Foto gemaakt en bewerkt met instagram en gepost, binnen enkele seconden (minuten) zou de dropbox folder moeten aangeven dat er een nieuw bestand werd gesync’ed. In dit geval dus de foto die hij via Instagram binnenhaalde. Kijk anders even in je dropbox map onder ifttt/instagram en daar zit ie misschien al.

En ja hoor.. dit bestand verschijnt enkele seconden later op m’n computer in de dropbox-folder ifttt/instagram
Image to test and demonstrate the power of ifttt

 

The sky is the limit

Bedenk zelf welke koppelingen je nog allemaal kan maken, bv. om je foto’s of onnozele prentjes die je op Facebook post ook ergens apart te bewaren, je favorite tweets op te slaan in Evernote, een status update ook op je site weer te geven.

Als je bovenaan op Browse(recipes) klikt, vind je vast nog meer ideeën om je digitale leven te automatiseren, deze recipes kan je gewoon aanschakelen, evt. kan (maar moet niet) een setting of ingredient nog wat aangepast om het helemaal naar jouw smaak te brengen, maar zo koppel je alles aan mekaar.

Fysieke toestellen koppelen

Ifttt is een wonderbaarlijk stukje (simpele) technologie, met nu ook uitbreidingen voor fysieke apparaten. Ik heb ze zelf nog niet geprobeerd, maar er zijn al wifi-schakelaars en andere Home Automation toestelletjes voorhanden die kunnen reageren (action) op een IFTTT trigger , zodat je met je smartphone vanop honderden kilometers afstand bv. een lamp kan aanknippen, of bv. een toestel dat je was vergeten uit te schakelen op deze manier uit te schakelen. WeMo heeft een kanaal op IFTTT overigens. Matthew Gast legt hier uit hoe hij het gebruikt.. 

Het enige jammere is dat de telefoon- en SMS-channels vooral voor Amerikaanse providers werken, mijn Belgisch (BASE) netwerk wordt niet herkend en ik kan dus geen SMS verzenden om bv. een status-update te doen, of een SMS te krijgen als dit of als dat.. Maar goed, wat niet is, kan nog komen.

En ALS iemand eraan werkt, DAN zal het waarschijnlijk wel komen.. :)

Personal Note – keep the web open

Even een personal note: ik ben een redelijk fervent gebruiker van sociale netwerken, maar ben niet zo’n fan van deze walled gardens, deze afgesloten domeinen die draaien op wat de gebruikers erin stoppen, maar niet (makkelijk) vrijgeven. Voornamelijk de manier waarop facebook het onmogelijk maakt voor niet-leden van hun dienst om “mijn” bijdragen te lezen, vind ik niet leuk. Het Internet is er nu net om IEDEREEN met elkaar te verbinden en te laten communiceren. Ook twitter maakt aanpassingen aan zijn Terms of service, limiteert het gebruik van API’s etc en mijn “bijdragen”, “mijn” gezever ook, staat nu per dienst geparkeerd. Foto’s op Google+, flauwe zever vaak op Facebook, technische opmerkingen, interessante links en webdesign-gerelateerde opmerkingen en nieuws op Twitter. Tel daar nog wat foto’s op Instagram, Flickr en Picasa bij en je snapt dat ik niet alleen een vrij gefragmenteerd digitaal leven heb, maar ook dat die bestaat bij de gratie van deze webservices. Als je dan ziet dat diensten op een gegeven moment sluiten, zoals Posterous bijvoorbeeld, dan besef je dat al je content daarin zit, en je dus vastzit daaraan..

Vandaar dat ik een eigen site heb, zelf gehost op mijn eigen domein, met informatie die van mij is, die ik kan backuppen en die niet afhankelijk is van de voorwaarden van een webdienst. Ik zou nu in principe ook alles kunnen (micro-)bloggen vanuit mijn persoonlijke site (zoals ik doe met dit artikel), en het via IFTTT verspreiden naar de verschillende netwerken, maar andersom is natuurlijk veel handiger.

Nl. dat mijn uitingen op al deze sociale platformen worden gebundeld op mijn blog, een TomHermans-optimized WordPress-powered geolied machientje. IFTTT maakt het mij op deze manier mogelijk om gewoon voort te tweeten, facebooken, plussen en instagrammen zonder dat ik deze dingen kwijtraak, zodat mijn nageslacht tot in het einde der tijden een digitale kopie heeft van mijn weldoordachte tweets en Facebook status updates (muhahaha)..

Extra : De klasblog in je mailbox via IFTTT

Net zoals bij mijn dochter in school zullen er velen zijn wiens juffrouw of meester een klasblog bijhoudt, met foto’s, verslagjes, aankondigingen, mededelingen. Nu moet je er natuurlijk wel aan denken om daar regelmatig op te kijken, maar je weet natuurlijk niet wanneer er nieuwe artikels werden bijgeplaatst.

Tenzij… je dit kan triggeren met IFTTT . En dat kan.

Hoe ga je te werk ?

Ik heb een recipe aangemaakt, genaamd “Klasblog in de mailbox. Kaat’s klasavonturen”

Dit kan je makkelijk activeren door de grote knop Use Recipe aan te klikken. Wel nog de juiste Feed aangeven, op de volgende pagina wat naar beneden scrollen en bij Trigger de site van je kind ingeven.
Voor de Boudewijnschool-klassen die bloggen.be gebruiken, is dit http://bloggen.be/boudewijn_KLASNAAM/rdf.rss waarbij klasnaam bv. k1a is oid.

Voor anderen: je dient op zoek te gaan naar de RSS-feed van de klasblog. Zoek de RSS-feed op de blog, of desnoods in de source-code (zoek een URL). Gewoonlijk is dit iets als siteurl/feed of siteurl/rss Bij bloggen.be is dit sitenaam/rdf.rss

Als je in de broncode van deze site (rechtsklik, view-source, kijkt en zoekt (ctrl-f) op RSS, vind je dit: http://tomhermans.com/feed/ Dit is de RSS-feed, deze heb je nodig. Kopieer deze en koppel deze maar eens in het recipe door dit in het Trigger-veld te plakken (Update klikken onderaan) en je zal zien dat je nu mail krijgt elke keer ik iets post op deze site.

Zo ziet dit er dus bv. uit:

Recipe-27659976---IFTTT_cropped

Vragen, opmerkingen, requests ?

Allereerst: de site van IFTTT is een prachtig voorbeeld van Keep It Simple, tweede: Google is je vriend, zoek het op, massa’s tutorials & recipes in de omloop en tenslotte: gebruik de comments onderaan.

 

XHTML: You can use these tags: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>